homologacja ciężarowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dej69
    Classic
    • 2010
    • 15

homologacja ciężarowa

a ja walczę z wodą w mojej Octavce :/
  • pepet
    Drive
    • 2009
    • 50

homologacja ciężarowa

witam,
    poszukuje homologacji na samochód ciężarowy octavia II combi rocznik 2005, wiem że jest to do wygrzebania bo na necie są ogłoszenia sprzedaży z taka homologacja.
    czy ktoś jest w stanie mi w tym pomóc ??

Pozdrawiam
    Piotr
    Pozdrawiam
    Pepet

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ale po co Ci to ??

Co chcesz w niej odszukac
      Spritmonitor.de

Komentarz

• pepet
        Drive
        • 2009
        • 50

chcialbym zmienic przeznaczenie auta z osobowego na ciezarowy aby moc wrzucic w firme. na stacji diagnostycznej otrzymalem info iz jak zaloze kratke i przedstawie im homologacje ciezarowa na ten model to mi wydadza zaswiadczenie do wydzialu komunikacji.
        dlatego szukam takiej homologacji.
        Pozdrawiam
        Pepet

Komentarz

• zielony49
          Ambiente
          • 2009
          • 180

Wiem jak się zdejmuje homologacje, osoba powinna miec specjalne uprawnienia, wydaje zaswiadczenie że odcieżarowila i samochodzik rejestruje się jako osobowy. W tym przypadku powinno byc odwrotnie?
          Dipol

Komentarz

• lugab
            Rider
            • 2007
            • 439

pepet, jakiś czas temu mój ojciec robił coś zupełnie odwrotnego, ale może Ci to coś podpowie.
            Zmieniał Citroena Xare z ciężarówki na osobówkę. Musiał dostarczyć papier/potwierdzenie od Citroen Polska że ten model (Citroen Xara 1.6 kombi) sprzedawany jest także z homologacją jako samochód osobowy.
            Wysłał e-mail z prośbą o taki dokument. Otrzymał go w ciągu kilku dni pocztą
            I najlepsze jest to że wysłali to za free. A w ASO chcieli 150zł.
            Może w Twoim przypadku wystarczy kupić kratkę z homologacją i zadzwonić do Skoda Auto Polska niech wyślą potwierdzenie, że sprzedają Octe również jako Ciężarówe

Nie mam pewniści ze to tak działa w stronę, którą Ty potrzebujesz, ale może warto zadzwonić, to prawie nic nie kosztuje
            Pozdrawiam
            1.9 TDI ALH, narazie 90KM

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

moim zdaniem sprawa nie do załatwienia... homologację o której mówisz moze dostac tylko nowy samochód, więc jeśli Twoj pierwotnie był homologwany jako osobowy to jest posprzątane

poza tym nie musisz mieć homologacji na ciężarowe żeby "wrzucić auto do firmy" , po prostu zrób to , jedyne co nie możesz bez tej homologacji to odliczać vatu od paliwa. rozumiem że auto juz kupione! wprowadzasz do ewidencji środków trwałych na podstawie dokumentu zakupu bądź tzw oświadczenia woli i już masz "auto w firmie"

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Ciezarowki wtedy byly 2 albo 4 osobowe, wiec jest to inna homologacja niz obecnie.
                Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez pepet
                  na stacji diagnostycznej otrzymalem info iz jak zaloze kratke i przedstawie im homologacje ciezarowa na ten model to mi wydadza zaswiadczenie do wydzialu komunikacj
                  nabijali się z Ciebie, tego nie da się zrobić.

Ciężarówka ===> Osobówka - TAK
                  Osobówka ===> Ciężarówka - NIE

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

U nas sie nie da. W Niemczech mozna w kazdej chwili dokonac takiej operacji :idea:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kurczak1985
                      Rider
                      • 2009
                      • 300

Chyba ze kolega kupi O2 jako osobowy, następnie wywali tyle siedzenia i zaraz za przednimi wstawi kratę - wtedy dadzą mu homologacje, bo przestrzeń ładunkowa będzie większa od kabiny pasażerskiej. Sam to przerabiałem i ostatecznie kupiłem nowy z kratką

[ Dodano: Pią 19 Mar, 10 09:40 ]
                      Na 100% wyda bo spełnia wymogi ustawy, że PRZESTRZEŃ ŁADUNKOWA JEST WIĘKSZA NIŻ PASAŻERSKA
                      U mnie byłoby tak, że przyjeżdża jakiś koleś coś tam mierzy, stwierdza, że kratka zamontowana jest ok, mierzy przestrzeń ładunkową i pasażerską i jeżeli wszystko jest ok WYDAJE HOMOLOGACJE...(koszt ok. 500zł) Dla niedowiarków polecam przejechać się do stacji diagnostycznej...
                      (jeszcze z tego co pamiętam muszą być zaspawane pasy dla pasażerów z tyłu - wg mnie cała operacja nieopłacalna...)

Komentarz

• pascal
                        Rider
                        • 2009
                        • 510
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

masz rację - ja odniosłem się do starej ustawy, porąbało mi się. tzw dualizm prawny mamy obecnie

Komentarz

• eX
                          Elegance
                          • 2006
                          • 980

sam tak robilem, na ciezarowe 2miejscowe auto. i teraz w druga strone na osobowke 5miescowa. dla chcacego nic trudnego.

Komentarz

• kurczak1985
                            Rider
                            • 2009
                            • 300

pascal, ciesze się, że się zrozumieliśmy
                            Tak więc kolego pepet, masz czrno na białym co można a co nie więc decyduj
                            Albo nowa O2, albo jakikolwiek innych samochód z wywalonymi siedzeniami tylnej kanapy - ciężarówka a'la np. seicento

Komentarz

• pepet
                              Drive
                              • 2009
                              • 50

dzięki za pomoc,
                              w takiej sytuacji chyba cala zabawa przestaje być opłacalna.
                              Pozdrawiam
                              Pepet

Komentarz

Pracuję...